Familieopstelling / systeemopstelling


Familie opstellingen ook wel systeemopstelling genoemd is een therapievorm waarbij we gaan kijken naar jouw afkomst en patronen. In ieders leven zijn er meerdere ‘systemen’. Dat kan een gezin of familie zijn, maar ook een bedrijf of vriendenclub. Het is een groep met zijn eigen regels en wetten, waar iedereen zijn eigen rol heeft.

 

Het netwerk, de rollen en patronen zijn doorgaans onzichtbaar. Maar ze bepalen in heel veel gevallen hoe je je gedraagt, of vooral, hoe je je niet kunt gedragen. Je kunt het bijna niet zien, maar het komt wel naar buiten; in jouw klachten en vragen. Vaak hebben we namelijk bepaalde patronen aangeleerd. Bijvoorbeeld, een bepaalde onderdanigheid naar een van je ouders, zeg je vader. Dit patroon herhalen en kopiëren we ook op andere plekken, hierdoor kan dan die niet functionele onderdanigheid afkomstig van het patroon met je vader zich weer herhalen in bijvoorbeeld een relatie.

 

Met een ‘opstelling’ krijg je jouw onbewuste processen en patronen te zien. Dat levert bijna altijd onmiddellijk inzicht op. Je ziet relaties, je herkent gedrag en je snapt meteen wat jou kan helpen. Of je kunt je klachten beter plaatsen en weet beter hoe je ermee om kunt gaan.

 

Familieopstelling wordt vaak gedaan met een groep mensen, deze mensen gaan staan voor representanten in je systeem. Maar het kan net zo goed met voorwerpen omdat het gaat over jouw gevoel, jouw patroon. In mijn praktijk gebruik ik meestal voorwerpen, foto’s of symbolen voor een opstelling. Waardoor we niemand anders hoeven te betrekken bij jou persoonlijke proces.

 

We beginnen een consult altijd met het opstellen van een genogram. Een genogram is een overzicht van de stamboom van bijvoorbeeld jouw familie. Echter kan het ook een uiteenzetting zijn van de rollen in je vriendengroep of bedrijf. Hieruit komen vaak al veel antwoorden voort.

Vanaf hier gaan we samen een opstelling neerzetten. Jij bepaalt wie welke plaats krijgt, waardoor er nieuwe inzichten komen.

 

Door inzicht in jouw gedrag, kun je het veranderen en een stap verder komen.

 

Deze methode is ook uitermate geschikt voor kinderen.

 

Voor meer informatie of een afspraak neem contact op via de contact pagina.