Hypnotherapie in de praktijk


Hypnotherapie is een (psycho) therapie waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel. Hierbij wordt het onderbewuste ingezet om lopende problematiek of ongewenste gewoontes en zelfs lichamelijke pijnen op te lossen. Iedereen heeft een onderbewustzijn. Dit is als een grote bibliotheek waar we alles uit ons verleden in opslaan, soms zonder ons hiervan bewust te zijn. Hierdoor kunnen we ons uit balans voelen maar niet goed weten wat er aan de hand is. Soms zijn er lopende, bewuste problemen zoals overgewicht of een gewoonte of angst die ons goed in de weg kunnen zitten. Al deze problematiek is op te lossen met hypnose.

 

Sommige mensen hebben bij Hypnotherapie, door films en theater, een wat vervelende associatie. Ik krijg regelmatig de vraag of de hypnotherapeut haar patiënten alles kan laten doen. Het korte antwoord is; Nee, dat kan niet. Jij doet in hypnose nog steeds wat je wilt doen. De hypnose zelf kan aan voelen als een soort halfslaap. En net als bij slapen, kun je gewoon weer wakker worden. Jij hebt de controle. 

 

Iedereen is regelmatig in hypnose. Denk aan dat moment tijdens het autorijden, je was in gedachten verzonken. Pas later realiseerde je dat je, zonder te denken, een groot stuk had gereden. Of het moment dat je volledig in een boek of film zit en weinig meer meekrijgt van je omgeving. Hypnose is een toestand van zeer gefocuste aandacht of concentratie.

 

Je kunt met diverse hulpvragen bij mij komen. Wanneer je geen duidelijke hulpvraag hebt, kan ik helpen deze te formuleren. Hieronder een reeks voorbeelden van hulpvragen die ik behandel onder andere: 

 

Waar hypnose kan helpen: 

 

·         Zelfacceptatie

·         Stoppen met roken (verslaving) 

·         Afvallen 

·         Spierpijn, kramp of stijve spieren

·         Onzekerheid

·         Angst

·         Keuzestress

·         Zwangerschap

·         Kinderwens

·         Nachtmerries

·         Voorbereiding op of verwerking van levensverandering (bevalling, trouwen, scheiden)

·         Persoonlijke groei

·         Stress

·         Coming out 

·         LGBTQ-zelfacceptatie 

·         Assertiviteitstraining

·         Burn-out

·         Concentratie problematiek

·         Ontslag

·         Depressiviteit

·         Slaap problematiek

·         Pijnbestrijding, psychosomatische pijn (fantoompijn) of chronische pijn, 

·         PDS (prikkelbare darm syndroom) IBS 

·         En meer 

 

Staat jouw specifieke hulpvraag niet in dit lijstje, of wil je meer uitleg over hypnotherapie? Neem dan gerust contact met me op. Mijn gegevens zijn vindbaar op de contact pagina. 

 

Hypnotherapie, het woord zegt het eigenlijk al. Het is dus een therapie waarbij je in hypnose gaat. Hypnose is een trance staat, waarin jij volledig in controle blijft. Terwijl je in hypnose bent kunnen we werken aan stukken in jouw onderbewuste die jij wil oplossen. Maar hoe komen we daar dan?

 

Intakegesprek: 

We beginnen iedere sessie met een intakegesprek. Dit is een gesprek waarbij we grondig doorspreken waar jij aan wil werken. Ook bespreken we wensen en voorkeuren voor visualisaties, zodat ik de hypnose helemaal op jouw wensen kan afstemmen. Heb jij bijvoorbeeld niets met bos, maar wel met strand zal ik je later in de hypnose mee nemen naar een mooi strand en niet naar een bos. Jij bepaalt. 

 

Inductie:

Dit is de start van de hypnose. Hierbij zal ik je met een speciale techniek in hypnose helpen. Geen zorgen je verliest nog steeds geen controle. Ik help jou je ogen te vermoeien en deze zullen dan dicht vallen. Terwijl je ogen dicht gaan zal je heerlijk weg in een diepe ontspanning. 

 

Hypnose: 

Vanaf dit punt begint de echte hypnose. Dit is het moment waarop het werk begint. Ik begin altijd bij het visualiseren van een mooie fijne plek. Zoals een mooi huisje, een strand, bos of warm bad. Hierdoor kun jij vanuit een veilige fijne situatie gaan werken aan jouw problemen. 

De gehele hypnose maak ik gebruik van visualisaties, ik leid je met mijn stem door verschillende situaties heen. In deze situaties los jij problemen in je zelf of uit het verleden op. Wees niet bang voor een herbeleving, want ik hou je al die tijd helemaal veilig. Je zult ook gewoon horen wat er om je heen gebeurt, en je kan op ieder moment je ogen opendoen. Jij hebt de controle. 

 

Na de hypnose:

Aan het eind van de hypnose haal ik je weer "terug" eigenlijk is dit gek gezegd, want je bent eigenlijk nooit weggeweest. Maar omdat je zo diep in ontspanning was kan het wel even voelen als wakker worden. Na de hypnose hebben we nogmaals een gesprek, je kan delen wat je hebt ervaren, en we drinken even een kop thee of iets anders om even weer bij te komen.

  

Benieuwd hoe hypnose jou kan helpen? Neem dan contact op.