Hypnobirthing. de cursus voor een relaxte bevalling

hypnobirthing is een zwangerschapscursus waarbij de nadruk ligt op een zo natuurlijk mogelijke bevalling, waar de aanstaande moeder de regie in handen heeft.

Een eerste keer bevallen is vanzelfsprekend spannend, want je weet niet wat je te wachten staat. Maar helaas wordt tegenwoordig een bevalling gezien als iets waar we bang voor moeten zijn, omdat het veel pijn en stress met zich meebrengt. Maar een bevalling hoeft geen vervelende gebeurtenis te zijn. Een vrouwenlichaam is gemaakt om een kind ter wereld te brengen en tijdens een normaal verlopende bevalling is medisch ingrijpen ook niet noodzakelijk.

DE ERVARING VAN JE LEVEN

Een zwangerschap is als een wereldreis met als eindbestemming de bevalling, waarna je je mooie kindje in je armen mag houden.

 

Voordat je op reis gaat, stippel je zorgvuldig je route uit. Je houdt rekening met het weer en klimaat van de bestemming. Je zoekt nauwgezet alle spullen uit die je denkt nodig te hebben en je pakt je koffer goed in. Op de spannende dag van vertrek, zorg je dat je alle reisbescheiden bij de hand hebt, zoals je paspoort en visum.

Dat doe je met hypnobirthing ook. Je maakt samen met je partner een reisplan en vult je koffer met alle vaardigheden die je gaan ondersteunen tijdens de reis. Zo zorgen jullie dat jullie goed voorbereid bent voor de bevalling.

 

GOED VOORBEREID BEGINNEN IS HET HALVE WERK

Tijdens de training worden hypnose technieken en meditatiemethodes geleerd om jullie, de (aanstaande) moeder en haar partner, voor te bereiden op de bevalling. Hypnose is kort gezegd het uitschakelen van bewuste gedachten. Hierdoor komt de (aanstaande) moeder in een andere staat van bewustzijn tijdens de bevalling en maakt het lichaam minder stresshormonen aan en meer natuurlijke pijnstillers.

 

ZELFHYPNOSE

Het uitgangspunt van hypnobirthing is dat door het beheersen van zelfhypnose, de bevalling voorspoediger zal verlopen. Tijdens de cursus leren jullie ontspanningstechnieken gebaseerd op hypnose. Als hypno-coach zal ik jullie hierin begeleiden en jullie technieken leren die jullie tijdens de zwangerschap en bevalling in kunnen zetten. Zo kunnen jullie zelf tijdens de hectiek van de bevalling de rust creëren die nodig is om in ontspannen toestand jullie mooie kindje ter wereld te brengen. 

 

Gedurende het inzetten van de techniek ben je gewoon bij bewustzijn, maar ben je in diepe ontspanning. Het is te vergelijken met dagdromen of het gevoel als je verzonken bent in een goed boek. Je houdt dus zelf de controle over jouw lichaam en geest en je zult gewoon met mensen kunnen spreken. Het moment dat jouw kindje ter wereld komt, maak je volkomen bewust mee.

Kindjes die geboren worden door middel van hypnobirthing zijn vaker ontspannen en hebben hierdoor veelal een makkelijkere start. Dit heeft ook weer invloed op de gemoedstoestand van de moeder, waardoor borstvoeding beter op gang komt.

 

Zoals bij elke zwangerschapscursus is het ook bij deze cursus belangrijk te leren wat er gebeurt tijdens het proces van bevallen. Ik informeer jullie over het vrouwelijk lichaam, zoals de baarmoeder, de hormonen, de weeën, maar ook over het lichaam en de beweging van de baby.

 

Veel bevallingscursussen worden in groepen gegeven, maar ik geloof dat iedere moeder iets anders nodig heeft, en zal daarom alleen 1 op 2 werken. Wat inhoudt dat ik begeleiding doe met de aanstaande moeder en haar geboorte partner. De cursus duurt een volle dag en kan evt. in overleg in twee halve dagen worden gegeven.

 

Vraag gerust naar meer informatie. 

 

De kosten voor deze cursus zijn 450,- euro. Tijden zijn in overleg.