Delenwerk

Een intern conflict, ruzie met jezelf. We hebben het allemaal wel eens. In mijn praktijk hoor ik regelmatig mensen zeggen. "Een deel van me wil dit, maar een ander deel weer wat anders."

De uitspraak is er niet voor niets. Wij hebben allemaal meerdere delen. Ieder deel is eigenlijk een coping mechanism, een overlevingsmechanisme wat er is om je te beschermen. Ze zijn op de delen in drie categorieën.

 

1.De maneges, dit zijn de delen die jou leven in banen leiden en alles willen controleren.

2. De brandweerlieden, deze delen hebben als doel pijn te verbloemen

3. De pijn zelf. Dit is waar onze echte uitdaging ligt.

 

Hoe sterk dat deel is, is afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt. Sommige gebruik je nooit anderen dagelijks.

Sommige delen kunnen je als het ware tijdelijk overnemen. Dat zijn die momenten waarop je later terugkijkt en denkt: "waarom deed of zei ik dat?"

 

Bus Metafoor:

Ik gebruik regelmatig de bus metafoor. Deze gaat als volgt. Jij bent als een zelfrijdende bus. Al jouw delen/deelpersonen zitten in jouw bus. In principe is de bus zelfrijdend maar het kan dat een van deze delen (je coping) zo sterk is dat deze een tijdje het stuur over neemt en je lijkt te besturen. Dan is de vraag: wie zit er aan het stuur? Het kan ook dat twee deelpersonen om het stuur vechten. Dan weet je even niet meer wat je moet doen en lijkt het alsof je niet kunt kiezen tussen twee beslissingen.

 

Zoals je ziet is het een complex geheel dat brein. Hoe beter jij je deelpersonen leert kennen, hoe makkelijker jij kan onderscheiden of jij zelf denkt of je coping.

 

Leer je deelpersonen te gebruiken in jouw voordeel. Voel ze, teken ze en geef ze een naam. Hoe beter jij je eigen brein en coping begrijpt, hoe makkelijker je zelf je eigen keuzes kan maken.