Trauma

Gevoel, we hebben het allemaal. De een laat zich er wat meer door sturen dan de ander. Hoe je een emotie uit is persoonlijk.

Herinnering hebben we ook allemaal. We kennen fijne en minder fijne herinneringen. Elke emotie roept een andere soort herinnering op en andersom. Die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Onze zintuigen zijn constant op zoek naar het leggen van connecties. Het verbinden van oude ervaringen aan nieuwe. Voorbeeld: Ik ga eten bij een vriendin, deze vriendin kookt stamppot, iets wat ik zelf thuis eigenlijk nooit eet. Ik kom binnen en ruik het eten, gelijk wordt ik terug genomen naar een herinnering van mijn oma, die vroeger altijd stamppot voor me maakte.

Nu is dit voorbeeld een fijne herinnering. Stel mijn oma zou overleden zijn dan zou dit al een ander soort herinnering op roepen. De eerste herinnering is fijn, dan herinner ik dat mijn oma er niet meer is. Resultaat: Ik wordt verdrietig. Dit gebeurt in een seconde, en vaak zonder dat je door hebt wat er voor gedachten proces aan vast zit. Het wordt: Ik stap binnen bij mijn vriendin en ben in eens heel somber. Of ik stap binnen bij mijn vriendin en ben erg gelukkig. Allemaal door die ene geur.

Een gewone emotie is goed te controleren, een gewone herinnering hoeft ook geen dominante plaats in te nemen in ons leven. Echter, sommige extreme herinneringen zijn opgeslagen met een extreme emotie. Bijvoorbeeld angst. Zo een herinnering noemen we een trauma.

Stel: Iemand heeft een zwaar auto-ongeluk mee gemaakt, terwijl dit gebeurde zat ze achterin en at ze een appel. Ze droeg pumps. Jaren later, draagt deze persoon nog steeds geen pumps en is allergisch voor appels. Maar ze kan wel in een auto rijden, als bestuurder. Deze dame lijkt heel goed te kunnen omgaan met haar trauma, andere mensen zullen het waarschijnlijk niet eens merken. Want ze kan gewoon weer in de auto, ook al kan ze niet achterin. Zolang er situaties vermeden worden die aan het trauma doen denken, is het trauma nog niet verwerkt.

Wanneer het trauma te lang gegeneerd wordt zal het ook lichamelijke uitingen krijgen. Blijf daarom niet lopen met een onverwerkt trauma. Doe er wat aan.

Reactie schrijven

Commentaren: 0