Oordelen

We hebben allemaal wel eens een vooroordeel, soms worden die bevestigd en soms helemaal niet.

 

Het is menselijk om te proberen, iets of iemand vooraf in te schatten. Je kan het niet veranderen dat er een gevoel op komt zetten als je naar iemand kijkt. Dat is die amygdala, dat stukje brein met het formaat van een erwt. Wat je wel kunt veranderen is dat wat je er mee doet. Dat is training.

 

Er wordt wel eens aan me gevraagd: "wat vindt jij van mij". Zeker op Facebook waar een groot deel van de vriendschapsverzoeken wordt gedaan door mensen die ik niet persoonlijk ken. Mijn reactie is dan altijd: "Ik vind niets van je". Ik heb oprecht geen mening.

 

Uiteraard komt er bij mij ook een gevoel op, zeker wanneer er zo maar ineens via messenger tegen me gesproken wordt. Maar ik doe niets met dit gevoel. Ik laat het gewoon zijn. Ik zeg hallo terug, en ga het gesprek aan. Ik heb de leukste gesprekken gehad met onbekenden hierdoor. En Jazeker dit heeft ook hele vreemde gesprekken opgeleverd, waarin ik een grote hoeveelheid complimenten over me heen kreeg en de intentie duidelijk was. Voor mij niet de reden dat ik Facebook gebruik, maar ik zal de ander er niet om veroordelen. Belangrijk hierin is dat je niet over je eigen grenzen heen gaat, je mag best zeggen dat iets niet OK voor jou is. Dat gevoel, mag er dus best zijn, het is er immers om jou te beschermen. Daarbij zijn voor iedereen de grenzen anders, wat voor mij OK is is dat voor een ander misschien niet. Daarom is het belangrijk te blijven communiceren.

 

Wat ik doe wanneer ik een nieuw iemand of nieuwe situatie tegen kom is mijn eerste gevoelens en gedachten naar de achtergrond verplaatsen. Ik stap er overheen en probeer de nieuwe situatie of persoon te begrijpen. Bedenkend dat iedereen een verhaal heeft, en ik dat verhaal niet ken. Waarom zou ik die ander dan niet de kans geven het verhaal te delen. Gaat het over een grens bij mij, dan is dat aan mij om dat aan te geven, of de persoon in de toekomst te vermijden.

 

Jij bent de baas over je eigen gedachten en gevoelens. Je kan het gevoel niet weghalen, je kan wel kiezen hoe je reageert.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0