Inzichten krijgen

Een nieuw inzicht krijgen. Dat gaat meestal niet zachtjes. Vaak is het moment waarop we iets leren, intens en aanwezig. Soms heeft een leermoment een aanloop, zoals leren fietsen, en dan ineens heb je het. Euforie!

 

Maar veel vaker in ons volwassenen leven komt het onverwacht. Als volwassenen maken we onderscheid tussen duratie (bewust) leren en een inzicht krijgen. Wanneer je naar het brein kijkt zie je dat er tijdens langere duratie van leren (zeg een uur nieuwe stof leren/lezen) fundamenteel iets anders gebeurt dan wanneer je in een ‘split second’ aan wordt gezet tot denken. Dat kan bijvoorbeeld door iets wat je meemaakt, maar het kan ook zo simpel zijn als iemand die iets tegen je zegt en je aan het denken zet.

 

Een inzicht is vaak een aanleiding tot een verandering in denken. Niet ieder inzicht heeft goede gevolgen, je kan ook 'verkeerde' inzichten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan religieuze extremisten. Deze mensen denken oprecht dat ze het goede doen, maar zijn doorgeslagen op een verkeerd ‘inzicht’.

 

Een inzicht is een leermoment, en leren is nodig om je brein gezond te houden.nog mooier is wanneer je zelf een leermoment kan initiëren. Natuurlijk kun je dit doen door veel in gesprek te gaan met mensen. Kies hierbij geen ‘prietpraat’ zoals mijn oma dat zou noemen. Maar kies een onderwerp waar jullie over van gedachten kunnen wisselen. Zo zet je elkaar aan tot denken. Je kunt ook veel lezen, of films kijken met informatie. Hoe meer kennis hoe meer inzichten. Maar dit hoeft niet, ieder gezond mens heeft namelijk de mogelijkheid iets magisch te doen, waar we ons brein gezond mee houden. Juist, denken. Door na te denken over onderwerpen stimuleer je het cognitieve brein, wat erg gezond is. Nog beter is als het je lukt je bewust te worden van je denken.

 

Wat? Je bewust te worden van je denken, van je gedachten. Ga eens rustig zitten en laat je brein zijn zing doen, druk de gedachten niet weg, maar laat ze passeren en observeer. Dit is de manier om tot nieuwe inzichten te komen, en enorm goed voor je gezondheid. Omdat het eigenlijk een soort meditatie is. Begin vandaag nog met het verkrijgen van nieuwe inzichten en blijf leren!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0