Hypnose: kritische factor

Voor ik een hypnose sessie start met iemand, leg ik altijd even uit wat men kan verwachten.

 

Ik vertel dan dat wij hypnotherapeuten in hypnose werken met het onderbewuste brein. Dit is een soort bibliotheek waar alle herinneringen van ons hele leven opgeslagen liggen. Je kan daar niet zo maar bij. Gezien we de meeste tijd functioneren met ons bewuste brein.

 

In ons onderbewustzijn liggen onder andere al onze patronen en angsten. Heel handig dus dat het goed weggestopt zit en je niet in de supermarkt staat en in eens een trauma van vroeger herbeleeft. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat zomaar alles in dat onderbewustzijn terecht komt. Om daarvoor te zorgen hebben we de kritische factor. De poortwachter die bewustzijn en onderbewustzijn van elkaar gescheiden houdt.

 

Zie het bewustzijn en onderbewustzijn als twee deuren tegenover elkaar. Daartussen zit een brug. Op die brug staat een grote gespierde vent. Dat is je kritische factor. Hij filtert wat er in en uit mag.

 

De kritische factor werkt in die zin net als een firewall van een computer. Als de informatie goed wordt gekeurd doordat deze past binnen de huidige ideeën van een persoon wordt deze toegelaten in het onderbewuste en daar opgeslagen. Echter, wanneer de informatie nieuw is en niet strookt met het wereldbeeld van de persoon wordt deze niet aangenomen.

 

Wat we doen met hypnose is het omzeilen van de kritische factor, die brugwachter. Hierdoor kunnen er makkelijker nieuwe suggesties in het onderbewuste worden geplaatst. We zeggen als het ware tegen die brugwachter: "Kijk daar een vogel!" en slippen er snel langs. Dan kan het echte werk beginnen.

 

Voorbeeld: Stel je voor, je bent onzeker. Dit is het beeld wat je aan hebt geleerd, je moeder was bijvoorbeeld ook altijd onzeker. En jouw onzekerheid is over de loop van je leven steeds bevestigd. Onzekerheid is onzichtbaarheid is veiligheid. Nu kan iemand wel tegen je zeggen, dat je niet zo onzeker hoeft te zijn, want je bent slim, mooi en aantrekkelijk en mag best wat zekerder zijn. Echter heeft je onderbewuste dus geleerd, dat onzekerheid ook bescherming biedt. Dus blijf je onzeker. Deze opbeurende woorden zul je dan niet aannemen, want het past niet in jouw wereldbeeld. De kritische factor zal de lief bedoelde woorden dus niet doorlaten naar het onderbewuste, want het gaat in tegen wat het onderbewuste eerder aan heeft genomen .

 

Wanneer je de kritische factor omzeilt kunnen de suggesties wel goed binnenkomen. Een goede hypnotherapeut zal altijd alleen positieve suggesties geven, deze zul je in hypnose veel sneller aannemen en je dus prettiger gaan voelen.

Geen zorgen je poortwachter blijft altijd een beetje mee kijken, dus echt vreemde dingen zal hij echt niet doorlaten. Je gaat dus niets doen wat je echt niet wil.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0