Boosheid

Soms kom je in je omgeving veel boosheid en weerstand tegen. Een emotie die vaak een tegen emotie op roept.

 

Het gebeurt mij ook regelmatig, zeker wanneer ik mijn eigen grenzen aan geef. Een duidelijke nee wordt dan niet altijd geaccepteerd door de ander. De ander kan knorrig reageren. Soms is deze reactie buiten proportioneel, als een stampend kind wat zijn zin wil.

 

Ik vraag mezelf dan gelijk af. Wat heeft wat ik zei, in jou los gemaakt? En waarom? Natuurlijk voel ik ook een ergens opkomen wanneer er zo een boze reactie komt, of wanneer iemand onredelijk reageert, maar ik hoef hier geen erkenning aan te geven.

 

Vaak ligt er onder die boosheid veel kwetsbaarheid, of een ander verwachtingspatroon. Het feit dat ik boosheid terug krijg betekent niet dat ik nu over mijn eigen grenzen heen moet gaan om de ander tevreden te houden. De ander mag prima boos, teleurgesteld en ontevreden zijn. Het enige wat ik kan doen is aangeven wat ik zie en hier vragen over stellen. "goh, ik zie dat dit iets met je doet, kun je delen wat je voelt en waarom je dit voelt?" of "Wat had je gehoopt dat mijn reactie was?"

 

De boosheid van de ander is vaak een verbloeming van pijn. Wanneer je dit realiseert wordt het gesprek vaak makkelijker. De boosheid van de ander is als een ingepakt cadeau, je hoeft het niet aan te nemen. In plaats daarvan kun je de ander wel helpen zijn eigen cadeau uit te pakken, en te laten inzien waar die boosheid vandaan komt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0