Eigen liefde meditatie

We omringen onszelf het liefst met mensen die ons veel liefde geven. We snakken als mens naar aandacht. Maar waarom is het dan toch zo moeilijk om die liefde aan onszelf te geven?

Vroeger in de prehistorie leefden we met een tribe bij elkaar. We hadden een familie die we ons hele leven om ons heen hadden. Toen was er geen noodzaak om alleen voor jezelf te zorgen of om jezelf voorop te zetten. Je had de tribe, en men zorgde voor elkaar. Als een wolvenroedel.

 

Die roots voelen we nog steeds allemaal. Daardoor voelen we ons in deze individualistische samenleving soms ook alleen, eenzaam. We missen onze clan.

 

Even een avondje stappen, of een weekje samen op vakantie geeft dat gevoel van behoren tot, onderdeel zijn van wel weer terug... even. Maar wanneer het leven weer verder gaat ben je weer alleen.

Gelukkig kun je wat doen aan dat gevoel. We hebben allemaal diverse 'ikken' de onderdelen van jezelf, zoals je innerlijk kind. Hoe meer jij leert om vooral OK met jezelf te zijn, hoe makkelijker het wordt om alleen te zijn.

Oefening om zelfliefde te vergroten:

 

Ga op een rustige plek zitten, en sluit je ogen. Adem op je eigen tempo in en uit en observeer je ademhaling, je lijf, hoe je zit. Misschien voel je je eigen hartslag, je slikt een keer. Jij houdt jezelf in leven, jouw lijf zorgt voor jou. Laat die realisatie landen, je zorgt voor jezelf jouw eigen innerlijke clan. Ga dan in gedachten je hele lijf langs. En bedank elk onderdeel voor wat het voor je doet. Je kan voor je voeten naar je hoofd gaan of andersom. Er is geen goed en fout, zolang je maar positief blijft. Dank Bijv. je voeten dat ze je overal naartoe brengen en je darmen dat je kracht en energie uit eten halen. Zelfs de onderdelen van jouw lijf die misschien niet 100% doen wat jij wil, doen hun best, om jou veilig te houden.

 

Doe dit een paar keer per week en je zult merken dat de liefde voor jezelf en jouw lijf langzaam groeit. Hoe meer je van jezelf houdt hoe minder alleen je je voelt.

Vanuit dat gevoel van eigen liefde kun je je dan omringen met mensen en dieren. Je bent dan niet afhankelijk van ze, waardoor je veel sneller een band kunt bouwen.