Jezelf vergelijken

Jezelf vergelijken met anderen is het einde van blijheid.

Vorige week was ik het zat, ik scrolde weer eens door mijn oude privé FB-pagina. Mijn tijdlijn liet een van twee dingen zien. Zinloze vertoning van fake of leed. Af en toe een highlight van oprecht en mooi.

 

 Ik weet dat het niet de bedoeling is, maar als er dan weer eens zo een prachtige selfie voorbijkomt van een kennis, die stralend op de foto's staat, een display van vrolijkheid en geluk. Denk ik toch. "Is ze mooier, beter, gelukkiger?" ik schud het snel van me af, want ik ben blij met wie ik ben en heb een leuk leven. Toch was het even een momentje van vergelijken. Vergelijken met iets wat niet echt is. Want ik weet dat de jonge dame die deze gevoelens bij me losmaakte erg met zichzelf vecht. Ik weet dat ze twijfelt aan haar intelligentie, haar uiterlijk aan wat ze bereikt heeft. En toch op dat moment knaagt er jaloezie, als gevolg van onzekerheid.

 

Waarom doen we dat, ik doe hetzelfde. Rotdag? Nee joh, gewoon een blije selfie, doen alsof er niets aan de hand is. Ik vind het onecht en het is een deel van onze samenleving die anders moet.

 

Van de week postte een vriendin van me een selfie als profielfoto. Ze heeft een druk leven, is moeder van twee jonge kinderen en keek niet per se blij. De reacties die ze kreeg waren in mijn ogen verschrikkelijk. "Lach toch gewoon" en "Je bent mooier als je lacht". 

Wat ik vind? Dit is een mega stoere vrouw! Die oprecht laat zien hoe ze zich voelt. Als ze niet wil lachen, dan moet ze dat vooral lekker niet doen. Dit soort mensen zijn een inspiratie.

 

Dus wat heb ik gedaan? Ik heb mijn FB beëindigd. Ik wil voortaan niet meer mee doen aan de fake façade. Ik wil niet meer vergelijken. Ik wil echtheid, kunnen zeggen dat het kak gaat, zonder daar dan weer in door te slaan. Want pas wanneer we die delen van onszelf laten zien komen we tot een echt gesprek. 

 

Want Jij bent goed, en mooi en intelligent. Je doet het super in je leven. Jij leeft jouw leven beter dan iemand anders jouw leven zou kunnen leven. Wees trots op jezelf.