Communicatie in een relatie

Een jong stel zit tegenover me. Beide zwijgend in hun eigen stoel. Ik heb geen bank zoals veel therapeuten, ik geloof in ieder zijn eigen ruimte. Daarnaast ben ik ook hypnotherapeut, hypnose is een individueel proces, wat prettig is in een relaxte stoel, waarbij je lekker op jezelf kan zitten.

 

Terug naar het zwijgende stel. Ik hoor stilte, maar ik zie, woorden, zinnen, boeken aan tekst, die uitgesproken zouden moeten worden maar intern verborgen blijven. Zij vertelde me dat ze denkt aan praktische zaken, de hond, het huis. Natuurlijk wil ze wel verder, maar ze kan zich nu geen voorstelling maken hoe dan. Ze houdt veel van hem, dacht oprecht dat hij de ware is. Hij laat haar veilig voelen. Tegelijkertijd, ze voelt zich opgesloten, ze wil graag vaker alleen thuis zijn, even op zichzelf. Heeft ze dit ooit uitgesproken? Nee.

 

Hij vertelde me dat hij, sinds ze bij elkaar zijn, een groot deel van zijn hobby's heeft opgezegd. Hij mist een uitlaatklep en heeft het gevoel geclaimd te worden door zijn vriendin. Die volgens hem het liefst heeft dat hij thuisblijft… Heeft hij dit gezegd? Nou, ja, maar in een boze bui, met veel verwijten. Is de inhoud van wat hij daarmee wilde zeggen aangekomen? Nee.

 

Ik spreek, voordat ik de gezamenlijke therapie doe, altijd even met de individuen binnen de relatie. Dit is het moment waarop ik zo vaak hoor dat men hetzelfde wil, maar het niet uitspreekt tegen elkaar. Wat ik doe is geen magie of hogere wiskunde. Wat ik doe is het begeleiden van een gesprek, waarin beide partners de kans krijgen hun gevoel te uiten met respect voor elkaar. Soms is het even nodig om afstand te nemen van elkaar om elkaar weer te vinden.

 

Het stel uit deze blog is de afgelopen maand bij mij in therapie. We zetten enorme stappen vooruit. Van de week beschreef zij, dat het voelt alsof ze haar vriend weer teruggevonden heeft. Hij is weer begonnen met mountainbiken onder grote aanmoediging van zijn vriendin. Zo bijzonder om te zien hoe een paar goede oprechte gesprekken al zo veel verschil kunnen maken.