Samen jezelf zijn

Het gebeurt vaak dat je als stel wordt gezien als één persoon met één identiteit. Er zijn zelfs mensen die er een sport van maken, stellen hun namen te combineren tot één naam denk bijv. aan "Angelina en Brad" was al snel "Brangelina". Twee personen worden zo hetzelfde gemaakt. Wat de één wil of vind zal de ander ook wel willen en vinden.

 

Ik ben gelukkig getrouwd, woon al jaren samen en heb een dochter. Betekent dat dat het altijd liefde, lust en begrip is hier thuis? Nee natuurlijk niet! We zijn immers geen gezamenlijk persoon. We zijn twee personen met onze eigen ideeën, meningen, en proces, die er voor kiezen in dit moment een leven met elkaar te delen.

 

Mensen vragen aan mij wat de agenda van mijn partner is. Natuurlijk heb ik wel inzicht in zijn agenda maar dat wil niet zeggen dat ik afspraken maak voor hem. Wanneer iemand vraagt aan mij wat mijn partner wil, of vindt. Is mijn antwoord meestal: "Dat weet ik niet, dat moet je aan mijn partner vragen." Natuurlijk weet ik globaal wel wat hij zou vinden van bepaalde situaties. Maar dan nog is het niet aan mij om zijn mening te vertolken, het is immers zijn mening.

 

Deze realisatie is ook erg belangrijk om een fijne relatie te behouden met elkaar. Jij bent jij, jouw partner is ook zichzelf. Kleine aanpassingen voor elkaar doen is prima. Fundamentele aanpassingen doen in jouw zijn, omdat je partner dat wil, is niet de bedoeling. Andersom ook niet, laat je partner ook zichzelf zijn. Je hebt toch niet voor niets voor deze partner gekozen?

 

Je kan alleen veranderen hoe je met elkaar om gaat. Luister naar elkaar, heb respect voor elkaar. Zie elkaar zoals je bent onder alle lagen. Natuurlijk vind mijn partner ook wel eens een eikel, en hij mij een trut. Dan spreken we dat uit. En bewegen we verder. We waarderen elkaars gedeelde interesses, meningen en gedragingen maar nog belangrijker accepteren elkaars verschillen.

 

Iedereen leert en soms slaan we dan een ander pad in. Dan moet de relatie ook weer bijgesteld worden. Weer even gaan zitten en luisteren naar elkaar. Wie bij jij? wie ben ik? Zo komen we als verschillende mensen weer op een lijn. Want in een relatie ben je nooit klaar met verbeteren.